ROCK my world!
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ROCK my world!

Гюнтер

ИндексPortalТърсенеПоследни снимкиРегистрирайте сеВход

JAZZ

Go down 
4 posters
АвторСъобщение
[Криси]
Ruler of the world!
Ruler of the world!
[Криси]

Female
Брой мнения : 9199
Job/hobbies : да те дразня!
Registration date : 09.11.2007

JAZZ Empty
ПисанеЗаглавие: JAZZ   JAZZ Icon_minitimeСъб Фев 21, 2009 4:25 pm

JAZZ Jazz
Джазът (на английски Jazz) е жанр в музикалното изкуство, който съчетава в себе си африкански и европейски традиции. Възниква в първата половина на 20 век в южните части на САЩ. Характерните му черти в началото са суингът, рагтаймът, полиритмията и импровизацията. Липсата на фиксирани правила го превръща в един от най-жизнените и разнообразни музикални жанрове в света. Характерни инструменти за него са тромпетът, саксофонът, тромбонът, кларинетът, пианото и китарата.

Думата „джаз“ в смисъл на музикален стил се използва за първи път на 6 март 1913 година в San Francisco Bulletin в статия, която описва музиката на оркестър с елементи на джаз и рагтайм. В тези години, в зората на джаза, думата се изписва по няколко различни начина: jaz, jas, jass, jasz или jascz. Понякога е наричана думата на XX-и век, защото произходът и етимологията ù не са установени.

Според Уолтър Кингсли думата е от африкански произход, но някои считат, че е от арабски. Друга теория за произхода на думата според Речника за историята на американския жаргон ( Historical Dictionary of American Slang) е че идва от jism или gism означаващи висок дух, енергия. Друг предполагаем произход е от френските думи jaser (разговарям) или chasser (гоня). Съществува дори теория, че думата означава полов акт според един от северноамериканските жаргони. „Джаз“ в смисъл на музикален стил започва да се употребява често в периода след 1913 година и в 1917 година този музикален жанр получава официално името си.

Около 1808 година около половин милион роби от Африка са депортирани в САЩ. Със себе си те донасят своите традиционни племенни танци и инструменти. В Ню Орлийнс, Ню Йорк и Нова Англия до 1843 година се организират музикални фестивали, където се изпълнява африканска музика. Песните не отговарят на тогавашните европейски представи за хармоничност. Постепенно чернокожите изпълнители се научават да свирят на европейски инструменти, в частност на цигулката. В същото време европейски изпълнители започват да включват елементи от африканската музика.

Истинско развитие и популярност джазът добива през 20-те и 30-те години. Заедно с това на него му се присъжда репутация на неморална музика и по-старото поколение съзира в него заплаха за своите традиционни ценности. Най-популярните формации по това време са биг-бендовете на Дюк Елингтън, Каунт Бейзи и Бени Гудман. Елингтън е считан и за един от най-значителните композитори в историята на джаза. През 30-те години се ражда и суингът, който е музика за танци и същевременно се предава по радиоканалите в продължение на много години. По това време джазът се появява и за първи път в Европа - във Франция и Белгия.

През 40-те и 50-те години джазът в новата си форма бибоп се отделя от танцовата музика и се превръща в изкуство по-скоро на самите музиканти, включвайки голяма доза импровизация и абстракционизъм. В края на 40-те и началото на 50-те се ражда т.нар. кул джаз, който съчетава музиката на белите джазмени и бибоп. Негов виден представител е Майлс Дейвис.

Други основни стилови направления от 50-те са "Хард боп",който съчетава би-боп с блус и госпел, и "Third Stream"("Трето течение"),който съчетава джаз и съвременна класическа музика.

В края на 50-те години се заражда т. нар. "фрий джаз" ,чийто основател е саксофонистът Орнет Коулман.През 60-те години видни музиканти като Джон Колтрейн и Майлс Дейвис започват да използват някои от похватите на Коулман.

През 60-те и 70-те години популярни стават и бразилската и кубинската музика, които включват боса нова и самба.

През 1970 г. Майлс Дейвис поставя началото на джаз-рока(също наричан "фюжън").

През 80-те и 90-те,млади музиканти като Бранфорд и Уинтън Марсалис, Крисчън МакБрайд, Маркъс Робъртс и други, се завръщат към акустичните корени на джаза и предлагат нов прочит на стилове като би-боп и диксиленд

Първият български джазов състав с международно признание е легендарният квартет "Джаз-Фокус 65",който през 1967 г. печели наградата на критиката на фестивала в Монтрьо,Швейцария.През 1968г. квартетът (в състав Милчо Левиев , Симеон Щерев, Петър Славов и Любомир Мицов) записва и албум отвъд "Желязната завеса"- в ГФР.

"Бели, Зелени и Червени" е един от най-активните български джазови състави от 70-те години,а комбо-съставите на Симеон Щерев и Констатин Носов свирят в най-добрите традиции на световния джаз.

В началото на 80-те години джазът в България продължава развитието си благодарение на певицата Камелия Тодорова и музикантът Милчо Левиев(който включва в композициите си мотиви от българска народна музика), както и на групата "Акустична версия"(създадена от Христо Йоцов и Антони Дончев), която се радва на международно признание. Едни от най-важните събития на музикалната джаз сцена в България са ежегодните международни джаз фестивали в Банско (създаден през 1998 г.) и във Варна (основан през 1992).

моето мнение: много харесвам джаз, някаква слабост ми е. пък и според мен джаза е пънка на 20-те години, защото тогава всички са ги смятали тия хора за абсолютните грешници, още повече че джаза се е свързвал с негрите и ако отиде някое момиче при негрите на парти край, тя е официално 'позор'.
но въпреки всички глупости които се е налагало да търпят, тия хора са се забавлявали и не ги е интересувало. това си е била тяхната форма на протест срещу хората, които не са им позволявали да са щастливи. :danceee:
Върнете се в началото Go down
http://theres-no-reality.blogspot.com/
Curse Of Me
A person with power
A person with power
Curse Of Me

Female
Брой мнения : 2910
Location : Движима Недвижимост (предните дворове на Невидимия Университет)
Job/hobbies : to catch fish w/ hands :D
Registration date : 11.11.2007

JAZZ Empty
ПисанеЗаглавие: Re: JAZZ   JAZZ Icon_minitimeСъб Фев 21, 2009 5:44 pm

ходила съм на Джас Фест в Банско... беше хубаво. Но не съм запоазната толкова много, като цяло е приятна музика :) класическо
Concrete Angel
Just another star
Just another star
Concrete Angel

Female
Брой мнения : 5001
Registration date : 13.01.2008

JAZZ Empty
ПисанеЗаглавие: Re: JAZZ   JAZZ Icon_minitimeНед Фев 22, 2009 1:45 pm

Мда...харесва ми, определено :)
Около брат ми и аз послушвам отвреме-навреме :)
Адски много харесвам Nina Simone! Има адския глас тая жна доволно
http://thepowerosbeyondme.blogspot.com/
[Криси]
Ruler of the world!
Ruler of the world!
[Криси]

Female

JAZZ Empty
ПисанеЗаглавие: Re: JAZZ   JAZZ Icon_minitimeНед Фев 22, 2009 2:12 pm

итс а ню доун, итс а ню дей, итс а ню лай фор мииииииииииииииииииии
енд айм фиииииииийлин гуууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууд worship
[Криси]
Ruler of the world!
Ruler of the world!
[Криси]

Female

JAZZ Empty
ПисанеЗаглавие: Re: JAZZ   JAZZ Icon_minitimeПон Мар 30, 2009 10:22 am

аз пак да кажа колко обичам джаз влюбено човече
в момента профила ми е джазов хаха
най якото е като навън вали, ти да си си вкъщи на топло, с капучино и джаз влюбено човече
-
Livin in Sin
Livin in Sin

Male
Брой мнения : 4065
Registration date : 12.12.2007

JAZZ Empty
ПисанеЗаглавие: Re: JAZZ   JAZZ Icon_minitimeПон Мар 30, 2009 2:46 pm

Ммм да си кажа не съм особено запалена по-джаза,но паралелката в университета ми изисква изучаване и на джаз пиеси за китара и пиано и да си кажа взе да ми допада.Яко е за свирене ...има си определени орнаментики и тем подобни особености JAZZ 696739
[Криси]
Ruler of the world!
Ruler of the world!
[Криси]

Female

JAZZ Empty
ПисанеЗаглавие: Re: JAZZ   JAZZ Icon_minitimeНед Май 01, 2011 1:58 pm

i'm afraid someday you'll leave me
sayin can we still be friends..
Гост
Гост

JAZZ Empty
ПисанеЗаглавие: Re: JAZZ   JAZZ Icon_minitimeНед Юни 05, 2011 8:00 am

Харесвам джаз..не е като да си пусна в нас, обаче на живо е много готино, също и за озвучение на филми влюбено човече
Всъщност вчера вечерта бях на джаз концерт в пловдивското радио (Jazz And Poetry) ... вокаличстката беше уникална просто - Марина Господинова, на пианото свиреше Антони Дончев (никога до сега не бях слушала на живо толкова добър пианист) и на тромпет - Венцислав Благоев.
Прекарах си много добре, чак не очаквах..попаднах съвсем случайно там и си мислех, че ще е някакво прекалено интелектуално ;д
Sponsored content

JAZZ Empty
ПисанеЗаглавие: Re: JAZZ   JAZZ Icon_minitime

JAZZ
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
ROCK my world! :: Музика :: Друга Музика-
Идете на: