ROCK my world!
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ROCK my world!

Гюнтер
 
ИндексPortalТърсенеРегистрирайте сеВход

 

 Techno

Go down 
АвторСъобщение
Геф =]
Rebel
Rebel
Геф =]

Female
Брой мнения : 378
Age : 24
Location : wtf?
Job/hobbies : omg ?!
Registration date : 18.02.2008

Techno Empty
ПисанеЗаглавие: Techno   Techno Icon_minitimeСря Апр 01, 2009 7:30 am

Техно

Техно музиката е вид електронна денс (танцова) музика, възникнала в Детройт, САЩ през втората половина на 80-те години на 20 век. Първото публично използване на думата „техно“, за да се определи музикален жанр, датира от 1988 г. В днешно време съществуват много стилове в техното, но детройтското техно се смята за основата, върху която са градени много от другите поджанрове. Техното често се използва погрешно като понятие, обхващащо всякаква електронна или денс музика. Други родствени жанрове са тек хаус и транс.


История

Техното се появява в американския град Детройт. Този град е известен като "Моторният град" (motrown), поради огромните си заводи за производство на автомобили и машини, в които непрекъснато се внедряват нови технологии. Оттук и другото име на града "Techno city" (Технологичнният град)! От тук идва вдъхновението на някои авангардни музиканти, които просто отразяват цялото това машинно внушение на града в своята ===музика. По това време в друг американски град, наречен Чикаго, се развива музика повлияна от диското, наречена Хаус. Фактически техното се създава, когато някои по-любознателни ди-джеи от Детройт (Хуан Аткинс, Кевин Сандерсън, Дерик Мей) решават да експериментират повече с новата хаус музика. Те я развиват чрез експерименти, станали възможни благодарение на нововъведения в студийната техника като семплера. В парчетата вече участват както и нечувани досега семплирани звуци, така и чисто индустриални семпли. Също така музикантите от Детройт смесват и взимат части от други стилове като европейската синтезаторна поп музика (Kraftwerk, Tangerine Dream, New Order, Can) и американски фънк. Голяма е ролята за образуването на техното на групата от Детройт "Cybertron", които са правили електронна музика, повлияна от фънка, наречена "Electro-Funk" или "Electro". Един от членовете на тази група Хуан Аткинс (Juan Atkins), често е отбелязван, че е изобретател на термина и баща на самата техно музика. Все пак е известно, че Аткинс е бил в постоянен контакт с другите музиканти от Детройт, които са развивали електронна денс музика. През 1984 Аткинс създава сингъла "Techno City", независимо продуцирана електронна композиция, която става голям хит в Европа, особено в Лондон и Берлин. Малко по-късно европейците почват да правят собствена "Техно" музика, базирана на звука от Детройт. Впоследствие в Европа техното претърпява страховити и зловещи промени, особено в Холандия и Германия. Една централна идея в тази музика е хармонията между човек и машина (Kraftwerk - man/machine) и естествено е новопоявилият се експериментален хаус стил да бъде наречен именно 'техно'. Основоположникът на техното в Детройт Juan Atkins казвал:"...техно е технологично". Музика, която звучи футуристично: нещо, което не е било правено преди. Музика, която звучи като машини, а не машини, които звучат като музика." Затова техното трябва да има вкус на пластмаса. Да изглежда не от тази планета. Да изглежда като космически кораб. Да бъде колкото се може по-синтетично и индустриално. В никакъв случаи да не имитира някои от познатите ни традиционни инструменти.


Определение

Терминът 'техно' в днешно време е използван за много видове електронна музика. Представлява абстрактна вариация на хаус. Но техното за разлика от хауса е по-твърда денс музика, която използва по-твърд синтезатор, по-твърди семпли и е силно повлияна от индустриалната музика. Докато хаус бийта е спокоен, мек и плавен, техно барабана удря яростно, силно, мощно и механично между 115-160 bpm. Звуците варират от репетивни ритми, минимални мелодии, апокалиптични сирени, електро-епични синтезаторни рифове, агресивни индустриални ефекти и шум, до спокойни мелодични моменти, чисто експериментални звуци и фънки ритъм. Често се казва: техно - това е "хеви метълът на денс музиката". Техното съществува вече 15 години и не е нова музика, в сравнение с някои музикални стилове на 90-те години като 'Lo-Fi' и ' Grunge', но е музика, която се е разклонила и еволюирала значително от нейното начало в средата на 80-те години. Техното се явява винаги свежо и интересно заради честото използване на най-новите и най-мощни технологии за запис и звуко-обработване. (между другото, стила 'Grunge' е вече мъртъв). Техното така е замислено, че никога да не стане отживелица. То се нагажда съвършено към всичко, асимилира постоянно нови звуци, мелодии, нови територии. Техното е цяла вселена, необозрима, необятна...,постоянно се появяват и нови теченя в него, то непрекъснато мутира... просто в техното си дават среща най-различни култури, най-различни влияния. Трябва да е така, трябва да е винаги причудливо и различно, иначе ще се удави в посредственост. Още от самото начало в тази музика е заложен култът и непрекъснатият стремеж към Експеримента, затова техното никога не тъпче на едно място. Освен това то има невероятно силно внушение, несравнимо с това на другите стилове музика, толкова силно че на техно парти не можеш да се спреш цяла нощ, непрекъснато движение, като машина, която не се измаря. Техното използва ритъма като хипнотичен инструмент - абсолютно перфектен транс. Въздействието и внушението от една техно-минимално-индустриална форма е твърде силно върху хората които имат сетива настроени на такава честота. При по-твърдите си форми и варианти техното използва широко необятните възможности на индъстриъла и шума - изкривяването на звука и звуковата агресия е отличителна черта на всички хардкор-денс електронни стилове. Техно - това е свобода... свобода на сетивата, на въображението, на усещанията. Тук няма граници и прегради, внушението е кибернетично, роботизирано, минимализирано, технологично...,без физическо-материалистични отживелици. Често се казва, че техното рисува картини от едно бъдеще, което ние никога няма да видим, само можем да усетим...,техното отразява обаче и настоящето - това е монотонна музика за една монотонна епоха.


Стилове

Хардкор Техно

Това е тежка, по-малко абстрактна и по-агресивна версия на техно, която е възникнала през деветдесетте години на XX век на много места - основно в Холандия, Германия и Великобритания. Стилът се характериза с бързо темпо, изобилие от индустриални звуци, ужасяващи крясъци, вопли. Това е твърдият дух на техното - анархистичен, революционен, индустриален, безкомпромисен... Често присъстват тежки барабани, виещи и ревящи синтезатори подобни на моторна резачка или банциг, понякога страшно шумни.

Габър

Известен още като габа, габърът е подстил на хардкор техното. "Gabber" буквално означава приятел. Характеризира се обикновено с темпо от 150 до 220 бийта в минута. Насилие и наркотици са често срещани теми, но това е силно вариращ стил, затова такава обща характеристика не може да се даде. Габъра понякога е асоцииран погрешно и с неофашизма, но много изпълнители са издавали песни, в които говорят против расизма.[1] Известни изпълнители са Neophyte, The Stunned Guys, DJ Promo

Спийдкор

Спийдкорът е вид хардкор техно, характеризиран чрез високата си честота на бийтове и агресивните си теми. Точните граници на bmp не са определени, но са около 250bpm като рядко се превишават 1000.

Хепи Хардкор

Хепи Хардкорът е доста различен от останалите подстилове на Хардкор Техното, който са с по-"мрачни" мотиви. Характеризира се като много бърза (165-180 BPM) музика, съпътсвана с мъжки или женски вокали и е по-близка до оригиналният холандски габър. Широко повлиял на Фрийфор Хардкора. Известни изпълнители са DJ Ham (Eclipse), Technikore, Weaver, Скот Браун, Scooter.

Detroit Techno

Детройт, моторният град. Огромно количество заводи и фабрики, специализирани в областта на автомобилното производство. В зората на американската автомобилна промишленост те са се нуждаели от много евтина работна сила. И тя се стичала в Детройт от цяла Америка. Чернокожото население било готово за работа в средата на еднообразните шумове на автомобилните конвейери. По-късно някои от това население дошли до извода, че под еднообразните звуци не само може да се работи, под тях може да накараш човек да танцува. Това било началото на експерименти, пионери в областта на която станали отдавнашните приятели - Juan Atkins, Kevin Saunderson, Derrick May и Jeff Mills. Трябва да се отбележи, че детройтското техно е крайно минималистично. Може би това се обяснява с факта, че хората стоящи в източника на тази музика, не са могли да си позволят голямо количество оборудване. Едногласов синтезатор, дръм-машина и четириканален пулт, често са се явявали като пълния комплект апаратура на детройтския техно музикант. Затова, често в композициите звучат всичко на всичко четири звука. Чернокожите приятели вярвали, че може да се прави музика и на това. И правили. А за да не бъде един техно-трак съвсем както предишния, голямо значение се придавало на работата със звуците, които са тъмни, трансиращи, отнасящи, абстрактни, минималистични, с по-лек бийт. В средата на 80-те, в Детройт се появяват ъндърграунд техно-клубове. До преди това там са съществували клубове с преимуществено хип-хоп и електро музика. Музикантите започнали да откриват нови лейбъли. Juan Atkins открил лейбъла Metroplex, Derrick May - Transmat, Kevin Saunderson - KMS, Jeff Mills - Axis. В 87-ма година Juan Atkins пуска компилацията "Techno - the new dance sound of Detroit". След това терминът 'техно', здраво и надеждно се закрепва към сурова и минималистична танцувална музика, в основата на която лежи прав бийт на около 130 bpm. Вълната детройтско техно бързо достига до Европа и бързо да се разпространява по европейските дансинги. В края на краищата техното станало по-популярно в Европа отколкото в Щатите. За прослушване се препоръчват: Model 500 "Classics"Jeff Mills Advent Christian Bloch Voco derman Лейбъли: Metroplex, Transmat, Axis, KMS, Basic Chanel, Underground Resistance, Tresor, Hybrid, Djax-Up-Beats, Novamute.

Techno-Funk

по-разчупен брейк-бийт ритъм, фънки синтове и баси.

Hard Techno

твърдо, прямо, удрящо бенгинг текно. Не е минимално. Чуите DJ Boss

Minimal Techno

Препоръчвам този стил да се слуша само от хора които са навътре във техното, понеже е труден за разбиране. Минималистичните композитори разчитат на много малко (т.е минимално) количество музикален материал да изразят себе си. За да компенсират малкото материал, минималистите повтарят семплите отново и отново, т.е. става зацикляне (Cycle). Огромното въздействие на тази музика е в следствие на това монотонно повтаряне на едни и същи звуци и мотиви, ефекта често е транс подобен и хипнотичен. Получава се вглеждане, детайлно проучване и изучаване на всеки звук. Всъщност това е крайно интересен стил, понеже е толкова елементарен и икономичен. Тук няма музикални теми и мелодии както в Гоа транс. Има само отделни шумове и ефекти. Но те пък са различни за всяка песен, тъй че в крайна сметка това е един от най-мощните стилове в момента в техното. Някои хора (предимно транс слушателите) казват че минималистичната музика е отегчителна, тъпа и гадна. Наистина може да бъде такава ако се слуша по погрешен начин. Не търсете мелодия и лесни за възприемане звуци, а слушайте на структурно ниво: самия скелет на песента, семплите от които е изградена, ритъма. Минимъла е вид изкуство - без да имаш мелодия, да направиш нещо интересно за слушане. Най-запалените привърженици на минимъла го възприемат и като начин на живот, един вид утопично-футуристична философия, при която се отхвърлят материално-физическите отживелици.

Monomalistic techno

монотонно минимъл текно което е записано като 'моно', тоест не е със стерео ефект. Дълбоко минималистично и хипнотично подмолно въздеиствие.

Cycle techno

минимално техно със непрекъснат 'цикъл' - мощни, твърди повторения на дадени звуци, които имат особено силен ефект върху почитателите на тази музика, т.нар. "минималисти".Пример:Henrik B - Raped Guinea Pig,Johannes Heil - Sunrise Illuminate the Planet LP) Umek - Bronildera, The Advent - Traktion

Acid techno \

хибриден жанр, въвежда ефектите от ейсид хаус във структурата на техното. Тежки басове, мощни ейсид нагнетявания на звука. Пример: Joey Beltram - "spiral front"

Hard Minimal

много тежък, смазващ барабанен ритъм. Сурови, грубо-брутални, изкривени, зациклени техно-индустриални звуци и шум, наричани "валяци". 145-160 Bpm

Industrial Minimal

много изкривено, много монотонно, твърдо, шумно и зловещо индустриално текно


Tribal Techno

модерен трибализъм.Усъвършенстван вариант на трайбъл хаус. Минимално и цикъл техно с трайбъл племенни барабани.

Pumping Techno

Известно още и като Pumping minimal или Jump-up techno, това е абсолютно диджейско оръжие, което прави чудеса на дансинга. Техно за лудо скачане, самите баси и барабани имат много характерен "помпещ" и пулсиращ звук, които неудържимо те кара да правиш това за което си дошъл на парти.

Intelligent Techno

Наричано още Listening Techno или техно за креслото, защото е особено пригодно за домашно прослушване. Атмосферни мелодии, приличат на ембиънт, но темпото е по-бързо 70-115 bpm. Меко, прятно техно за релакс и слушане когато сте сами. Музика за вашите слушалки. А първия лейбъл които започнал да пропагандира такава музика, станал английския Warp в началото на 90-те. Примери: Kenny Larkin "Azimuth" Plastikman "Musik" B12 "Electro Soma", "Time Tourist" Orbital "Orbital 2" Scorbie "Googolopolis" Лейбъли: Warp, Plus 8, Novamute.

Techno-Trance

смес между техно и транс. По-леките работи приличат на диско. Предишното име на стила беше Progressive Dance. Примери: DJ Sash и Robert Miles. 130-150 bpm

Experimental Techno

чист електронен и звуков експеримент, минималистично техно с необикновен, странен и тежък бийт. Нестандартен, разчупен ритъм, нечувани досега звуци... Може би това ще е звукът на новия век, може би това е звукът на бъдещето...

New School Tehno

експериментално танцувално техно, въведено и развивано от Justin Berkovi и Christian Vogel. Присъства силна и явна синтезаторна линия на преден план, позната от ранното техно от началото на 90-те. Използва се нестандартен ритъм с новооткрити и неизползвани досега звуци и мотиви.

П.С.: Ако имам грешки поправете ги, защото вече нямам сили..
Върнете се в началото Go down
http://nagradata.com/vote.php?id=4030
Curse Of Me
A person with power
A person with power
Curse Of Me

Female
Брой мнения : 2910
Age : 28
Location : Движима Недвижимост (предните дворове на Невидимия Университет)
Job/hobbies : to catch fish w/ hands :D
Registration date : 11.11.2007

Techno Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Techno   Techno Icon_minitimeСря Апр 01, 2009 7:30 pm

ОМГ колко много си писала... Аз не мисля, че някой ще тръгне да го чете цялото о.О

_________________
Down on your face, ripping your veins out
Your insides win and kill you from within
Върнете се в началото Go down
Геф =]
Rebel
Rebel
Геф =]

Female
Брой мнения : 378
Age : 24
Location : wtf?
Job/hobbies : omg ?!
Registration date : 18.02.2008

Techno Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Techno   Techno Icon_minitimeВто Апр 07, 2009 4:27 am

Е това са много подстилове и викам като ще пиша дай да пояснявам както трябва то иначе какво ще се разбере? А и нещо мързела не ме беше налегнал (за първи път) и гледах да се изчерпя докрай в тая тема.. хаха
Върнете се в началото Go down
http://nagradata.com/vote.php?id=4030
Concrete Angel
Just another star
Just another star
Concrete Angel

Female
Брой мнения : 5001
Age : 25
Registration date : 13.01.2008

Techno Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Techno   Techno Icon_minitimeВто Апр 07, 2009 7:07 am

Браво за темата, бтв хаха
Така де...и все пак...не съм почитател...ама изобщо... о.О
Нещо ритъма ме дразни - тъпчи кибапчи, тъпчи кибапчи
Върнете се в началото Go down
http://thepowerosbeyondme.blogspot.com/
Drained
Ruler of the world!
Ruler of the world!


Female
Брой мнения : 3599
Registration date : 06.11.2007

Techno Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Techno   Techno Icon_minitimeВто Апр 07, 2009 10:25 am

Браво за темата...
Ама едва ли всички тука знаят че, "Техно" музиката е...егно огроооомно общо понятие, а не просто стил..
за мене пък лично Техното е отживелица като самостоятелен стил...
преди техното си беше техно, всеки , който искаше да бъде модерен слушаше "Техно" уж...
беше просто едно дум дум дум..
сега му се вика "електронна музика", което е събирателен "образ" на много много ама адски много стилове и подстилове...
Най-нашумелия всички го знаеме- хауса..нали всеки сега слуша хаус..
и всеки , който си мисли, че знае нещо за електронната музика нарича всичко що съдържа бас - хаус...
е да ама не...
нека всета тия, които изобщо ще си направят труда да прочетат...

в момента това, което се води МОДЕРНО..или по-скоро това, което се слуша в момента е хаус и след него може би някъде транса...
като хауса се дели на Acid house,Ambient house,Bassline house,Chicago house,deep house,dream house,disco house,electro house,fidget house,freestyle house,french house,funky house,ghetto house,gospel house,handbag house,UK hard house,house pop,italo house,microhouse,new york house, soulful house,scouse house,Tech House,Traxx house,Tribal house, vocal house,progressive house...
и представете си всички тия подстилове се различават по нещо си...
някой са съвсем безсмислени думканици...
други са доста хард думканици..
но има няколко подстила хаус където можете дори вие да си харесате по нещо МНОГО добро...
примерно аз харесвам vocal и progressive house, понеже в тия двата подстила има най-много мелодия има си и красиви женски вокали с цели текстове , които между другото са много яки!

пример: https://www.youtube.com/watch?v=C09nn44tDe8
чисто ново парче-2009-та...според мене си е чист вокален хаус!

страхотно звучене...

такам

другото за което мога да ви светна е транса...най-добрия стил в електронната музика ЗА МЕНЕ лично..
на всички може да ви звучи доста наркомански , но ако не сте чули нищо ...
за обща култура...тва е един магически стил музика...
като изключим и неговите хард подстилове..
Psychedelic Trance ,Goa Trance,Uplifting Trance ,Progressive Trance,Ambient Trance,Hard Trance,Tribal,Tech Trance,Vocal Trance,Melodic Trance,Pizzicato Trance,Ibiza Trance ,Hard Trance,Futurepop,Electro trance,Euro-Trance,Dream Trance|,Classic Trance,Buchiage Trance,Epic Trance.balearic trance,Chill Trance,Acid Trance...

vokal , uplifting, melodic, chill, dream и progressive транса естествено са най-търпимите..
всичко квот започва с acid и hard не е за хора, който обичат музика, а е за хора, които обичат наркотици според МЕН...
а по-горе изброените ми ...
мога да ви дам прост пример, който просто на мига ми дойде

https://www.youtube.com/watch?v=G7qEivYkgZM

...много леко мелодично звучене..препоръчвам..

тепърва да си знаете когато става дума за електронна музика и ви плямпат за стилове ако отпред няма vocal/uplifting/chill/dream значи не става ахаха..
а и progressive също..
та всичко тва беше просто за ОБЩА култура...

П.П. За minimal-а няма да обсъждам..няма по-измислена боклучарска псевдо музика...няма да отделя и 4 минути да ви обяснявамз а този "стил"

https://www.youtube.com/watch?v=FRuPOk7olg8 - да се слуша непременно!!!

thanks for attention!
Върнете се в началото Go down
Геф =]
Rebel
Rebel
Геф =]

Female
Брой мнения : 378
Age : 24
Location : wtf?
Job/hobbies : omg ?!
Registration date : 18.02.2008

Techno Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Techno   Techno Icon_minitimeСря Апр 22, 2009 3:22 am

Аз си направих труда да го прочета...
Незнам какво точно да кажа обаче аз честно казано си падам по Хард думканици както казваш ти... Аз започнах електронната музика с дръм енд бейс и хард масив транс както и габба... тези са ми леки просто.. хауса е много лека музика и не мога да я слушам просто.. обаче се свиква и скоро като тръгна по дискотеки и това онова ще си свикна с нея.. както и да е пак казвам много лека музика е хауса...
Върнете се в началото Go down
http://nagradata.com/vote.php?id=4030
Signum
Loser
Loser


Брой мнения : 1
Age : 30
Registration date : 15.02.2011

Techno Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Techno   Techno Icon_minitimeВто Фев 15, 2011 10:36 am

Техното почина
Амин
Върнете се в началото Go down
Sponsored content
Techno Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Techno   Techno Icon_minitime

Върнете се в началото Go down
 
Techno
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
ROCK my world! :: Музика :: Друга Музика-
Идете на: