Колдплей е британска алтернатив-рок и пиано-рок група от Лондон. Групата се състои от четири души: Крис Мартин, Гай Бериман, Уил Чемпиън и Джони Бъкланд. Сформирана в 1998 г., през 2000 г. Coldplay добиват световна популярност със сингъла си „Yellow“. Скоро след това на бял свят идва и първият им албум Parachutes, който дебютира на Острова, оглавявайки чартовете. До момента от албумите им са продадени над 35 милиона копия, което ги прави една от най-успешните групи на новото хилядолетие.
Историята на Coldplay започва през 1996 г. в University College London, където Крис Мартин среща Джони Бъкланд и двамата замислят сформирането на група. Скоро след това Гай Бериман, техен колега от университета, се присъединява към тях. Окончателно към групата се присъединява и Уил Чампиън, отличен музикант, който умее да свири еднакво добре на пиано, китара, бас, както и перкусии. Младежите решават да кръстят групата Coldplay. Още през май 1998 г. Coldplay издава малка компилация, наречена Safety ЕР, включваща песните: „Bigger Stronger“, „No More Keeping My Feet on the Ground“ и „Such a Rush“. Тя е предназначена за промо към звукозаписните студия, както и за семеен и приятелски кръг, затова от 500-те копия, само 50 достигат реалния пазар. През декември групата подписва договор с лейбъла Fierce Panda, с когото осъществяват второто си издание, записано в рамките на само четири дни през февруари 1999 г. Името на албума е: Brothers & Sisters EP, включващ парчетата „Brothers & Sisters“ „Easy to Please“ и „Only Superstition“. Разпространен е в 2500 копия и скоро групата започва да набира популярност. След изпълняването на договора, през май 1999 г., Coldplay подписват договор с гигантската компания Parlophone за правата върху 5 албума. Месец по- късно на бял свят се появява The Blue Room EP, включващ песните „Bigger Stronger“, „Don't Panic“, (The Blue Room EP version), „See You Soon“, „High Speed“, „Such a Rush“. Издадени са 5000 копия, но въпреки успеха, Coldplay е на ръба на разпадане, след като Крис Мартин изгонва Уил от групата, а след това го моли да се завърне. От чувство за вина, за кратък период от време Мартин посяга към алкохола. Групата решава да смени подхода си, за да остане сплотена и приема мотото: Един за всички, всички за един. Приходите трябва да се поделят по равно, а пък от групата ще бъде уволнен всеки, който употребява тежки наркотици.
Свали дискография - Цъкв
*OneX* Ruler of the world!
Брой мнения : 12513 Age : 33 Location : Asgard Job/hobbies : Demigod Registration date : 06.11.2007
Заглавие: Re: Coldplay Нед Май 29, 2011 6:46 pm
Не ги слушам особено много, но имат приятни песнички. Смисъл според повечето хроа са женствени а-у, ама според мен песничките им са нежни и отпускащи, абе готини ^^
Perfection. Living in the shadows
Брой мнения : 114 Age : 30 Location : The invisible strawberry field. Job/hobbies : Biting people. Registration date : 10.01.2010
Заглавие: Re: Coldplay Чет Яну 26, 2012 5:13 pm
Колдплей са ми най-любимата група засега, на първо място са и изобщо не бих ги изместила с каквото и да е било, мога да ги слушам по цели часове, дни, месеци и пак да не ми омръзнат. Текстовете им са убиец, заради мелодиите им винаги бих могла да изпадна в транс и еуфорично щастие. Надъхват ме, когато съм тъжна. Правят ме още по-весела, когато ми е добре. Обичам ги..много. Любими песни:
Всъщност мисля, че винаги ще съм благодарна на по-малката ми сестра, че успя да ме зариби по тях. С нея имаме 80% идентичен вкус към музика, което изобщо не го бях очаквала, тъй като тя не живее с мен. В началото много бърках Coldplay със Snow Patrol, понеже отделно самичка се зарибявах и по тях а звученето наистина си прилича, просто стилът им е такъв, посланието им е такова.
Shallowhead Predictable
Брой мнения : 222 Age : 104 Registration date : 21.08.2011
Заглавие: Re: Coldplay Съб Яну 28, 2012 9:42 am
доста изпърдяла група
Бетутиту A person with power
Брой мнения : 3895 Age : 29 Location : Севлиево Job/hobbies : Прелестност Registration date : 01.03.2009
Заглавие: Re: Coldplay Съб Яну 28, 2012 6:42 pm
Еха! Ти, както-и-да-се-казваше, пак се изказа! Много яко! ________________
Не съм слушала много от тях, но са ми приятни като за пролетното време. По някакъв начин са ми свежи. Април и май са ми на-приятни да ги слушам.
Брой мнения : 12513 Age : 33 Location : Asgard Job/hobbies : Demigod Registration date : 06.11.2007
Заглавие: Re: Coldplay Пон Апр 23, 2012 2:53 pm
ПАРА ПАРА ПАРАДАЙС ПАРА ПАРА ПАРАДАЙС
[Криси] Ruler of the world!
Брой мнения : 9199 Age : 35 Location : майната си Job/hobbies : да те дразня! Registration date : 09.11.2007
Заглавие: Re: Coldplay Пон Апр 23, 2012 3:00 pm
не мога да слушам колдплей, защото имам чувството, че предавам ноел фийлдинг
Заглавие: Re: Coldplay Пон Апр 23, 2012 4:06 pm
А така предаваш Дейвид Тенант
[Криси] Ruler of the world!
Брой мнения : 9199 Age : 35 Location : майната си Job/hobbies : да те дразня! Registration date : 09.11.2007
Заглавие: Re: Coldplay Пон Апр 23, 2012 4:22 pm
oh...
Fleur Loser
Брой мнения : 14 Age : 29 Registration date : 31.03.2012